Laden Evenementen
Conferentie
16 feb.
18:00
20:00

6 € / 4 € 
In het Frans

Conferentie
16 feb.
18:00
20:00

Wilde herinneringen

Het archief als historische en creatieve bron
Conferentie door Philippe Black

Het zien en aanraken van archiefdocumenten geeft ons toegang tot het verleden, tot gebeurtenissen die we ons opnieuw voorstellen, tot mensen die we ons herinneren. Maar in welk opzicht is het archief een garantie voor de waarheid?   

Wat zijn de standpunten van historici, die wetenschappelijke strengheid toepassen? Wat zijn de posities van kunstenaars die zich het archief toe-eigenen en hun verbeelding de vrije loop laten? Is het mogelijk om een stuk archiefmateriaal iets te laten zeggen? De antwoorden verschillen naargelang men historicus of kunstenaar is. Welke oplossingen kunnen worden gevonden om de historische en de artistieke benadering met elkaar te verzoenen?

Deze lezing zal eerst ingaan op de werkwijze van de historicus, voor wie archiefstukken “primaire bronnen” zijn. Vervolgens wordt het gebruik van archieven in de kunst besproken aan de hand van voorbeelden uit de literatuur (Edgar Allan Poe, Bram Stoker, Jules Verne, J.R.R. Tolkien, …), de film (Twin Peaks, Dark, …) en de fotografie (Joan Fontcuberta, Sally Mann …). Tot slot zal Philippe Black zijn gedachten delen over zijn eigen artistiek onderzoek.

Philippe Black is historicus, literatuurhistoricus, journalist en fotograaf. In 2010 verdedigde hij een proefschrift over de literatuurgeschiedenis in de Oostelijke Gemeenten tussen de oorlogen aan de UCLouvain, waar hij van 2010 tot 2021 doceerde en waar hij momenteel onderzoeker is. Afgestudeerd aan de Agnès Varda School of Photography van de stad Brussel, stelde hij in 2020 zijn projecten Borderlines en Transition tentoon in Espace Vanderborght.