Podcasts

Ibidem

Ibidem

Ibidem belicht de onderzoekers die de Belgische kunst onderzoeken. In gezelschap van Adrien Grimmeau praten ze over hun werk en hun ontdekkingen. In de vorm van interviews schetsen deze podcasts een dubbel portret: dat van de kunsthistorici en dat van hun onderwerp.

Ibidem 1
Virginie Mamet over Tapta’s zachte sculpturen

Eerste ontmoeting met Virginie Mamet: in haar eindwerk aan de ULB was zij geïnteresseerd in de textielkunst van Tapta in de jaren 1970, en meer bepaald in zijn relatie tot het lichaam van de kunstenaar en het lichaam van de toeschouwers. Sindsdien heeft Virginie Mamet meegewerkt aan verschillende tentoonstellingen en publicaties over Tapta, met name bij TAMAT.

Ibidem 2
Constantin Meunier et son Musée :
ontmoeting met de curator Davy Depelchin

Het Constantin Meunier Museum is net begonnen met een langetermijnreflectie over zijn toekomstige renovatie, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Voor deze gelegenheid presenteert de nieuwe conservator Davy Depelchin de stand van het onderzoek naar de beeldhouwer en de perspectieven die zich openen.

Ibidem 3
Prosodie et coup de poing :
de tweede surrealistische generatie zoals gezien door Marie Godet

In 2022 vieren Pol Bury en Christian Dotremont hun honderdste verjaardag. Beiden behoren tot de tweede surrealistische generatie. Hoe verteerden zij de erfenis van Magritte en hun voorgangers? Marie Godet, gespecialiseerd in deze periode, belicht de evolutie van het surrealisme na de eerste gouden eeuw en vertelt ons over het Centrum Daily-Bul & C°, waarvan zij sinds 2021 directeur is.