Podcasts

Forgiven by nature

Gianni Pettena

Forgiven by nature

In navolging van de dyptiek van Gianni Pettena die Guillaume Désanges in ISELP en La Verrière / Fondation d’entreprise Hermès voorstelde, maken drie interviews het mogelijk de Italiaanse architect te situeren in de context van zijn opkomst (radicale architectuur in Italië in de jaren zestig en zeventig), in de ontwikkeling van zijn werk en in zijn huidige situatie.

Italie, 1965-1975: Architectures radicales

door Beatrice Lampariello

Tussen eind jaren zestig en begin jaren zeventig ontstond in Italië een nieuwe architectuur, niet in de vorm van gebouwen, maar in de vorm van acties, performances, films en kritische teksten. Dit is radicale architectuur.

Remo Buti, Riccardo Dalisi, Ugo La Pietra, Gianni Pettena, 9999, Archizoom, Strum, Superstudio, Ufo en Zziggurat zijn enkele van de erkende protagonisten van deze architectuur.

Een overzicht met Beatrice Lampariello, architecte, architectuurhistorica, professor aan de UCLouvain en wetenschappelijk adviseur van de tentoonstelling Superstudio Migrazioni (CIVA, 2021).

Ce que Gianni Pettena nous apprend

door Guillaume Désanges

Guillaume Désanges, curator van de tentoonstelling “Forgiven by Nature” in ISELP en La Verrière/Fondation d’entreprise Hermès, legt uit wat het werk van Gianni Pettena teweegbrengt, hoe het een authentieke “mentale ecologie” kan voeden en onze opvatting over “natuur” kan vernieuwen in de hoop deze te dekoloniseren.

Superstudio. Une vie entière

door Emmanuelle Chiappone-Piriou

Superstudio is een van de radicale architectuurcollectieven die eind jaren zestig in Florence opkwamen. Aan hen is een tentoonstelling gewijd in het CIVA (Brussel). Emmanuelle Chiappone-Piriou is de co-curator. Als onderzoeker, architect en architectuurhistoricus licht zij de activiteiten van de groep toe en met name de aandacht voor het onderwijs als hefboom voor een nieuwe definitie van de architectuur en, bij uitbreiding, van “het hele leven”.
In het kader van de tentoonstelling van Gianni Pettena, “Forgiven by Nature”, gepresenteerd in ISELP en La Verrière/Fondation d’entreprise Hermès.