Laden Evenementen
Vergadering
27 apr.2022
19:00
20:00

6€ – 4€
In het Frans

Vergadering
27 apr.2022
19:00
20:00

TRANSIT: ALEXANDER STREITBERGER PRESENTEERT WERK VAN SAMMY BALOJI

Nomadische catalogus van het Museum van Elsene

Voor één avond reist een werk uit de collecties van het Musée d’Elsene naar het ISELP om ons te vertellen over zijn geschiedenis en zijn specifieke kenmerken. Een kunsthistoricus, een criticus of een curator heeft het gekozen. Hij of zij zal er commentaar op geven in aanwezigheid van de materiële werkelijkheid ervan. TRANSIT is een gezamenlijk initiatief van ISELP en het Musée d’Elsene.

Voor deze gelegenheid presenteert Alexander Streitberger een werk van Sammy Baloji, getiteld Portrait # 3: group of Warua women against a background of watercolours by Dardenne, een fotomontage uit 2011 die deel uitmaakt van de reeks Congo Far West.

Sammy Baloji, geboren in Lumumbashi (DRC) in 1978, is aanvankelijk fotograaf. Via verschillende media (video’s, foto’s, installaties, sculpturen…) onderzoekt hij de afdruk van de kolonisatie in de Congolese realiteit van vandaag, maar ook in de collectieve verbeelding en de fotografische archieven in Europa.
Alexander Streitberger is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en directeur van het Lieven Gevaert Onderzoekscentrum voor Fotografie, Kunst en Beeldcultuur (Leuven). Hij is co-redacteur van de Lieven Gevaert Series, een verzameling boeken over de geschiedenis en theorie van de fotografie.