Laden Evenementen
Conferentie
15 mrt.
18:30
20:00

6 € / 4 €
In het Frans

Conferentie
15 mrt.
18:30
20:00

TRANSIT

Nomadische catalogus van het Musée d'Elsene
Apolline Malevez presenteert een werk van Georges Le Brun

Wat is er beter dan een fysieke ontmoeting met een kunstwerk om alle specifieke kenmerken ervan te begrijpen? Vanuit het Musée d’Elsene wordt voor een avond een schilderij, een beeldhouwwerk of een tekening naar het Instituut gebracht en door een specialist ontdekt, tot groot genoegen van het publiek.   

Georges Le Brun (1873-1914), een schilder van de symbolistische beweging, is bekend om zijn voorstellingen van het platteland en zijn landschappen van de Hoge Venen, maar ook om zijn voorstellingen van huiselijke interieurs, zoals La Salle à manger (1906). Deze raadselachtige pastel biedt een intieme maar geconstrueerde kijk op een hoek van het huis van de kunstenaar. Het stelt ons in staat de normen, mystificaties en afwezigheden die de voorstellingen van het interieur rond de eeuwwisseling van de 19e en 20e eeuw bevolken, in vraag te stellen.

Apolline Malevez is afgestudeerd aan de ULB en gepromoveerd in de kunstgeschiedenis aan Queen’s University Belfast. Haar onderzoek richt zich op de materiële cultuur van interieurs en representaties van het huiselijk leven in België op het einde van de 19e eeuw.