Laden Evenementen
Cursuscyclus
9 mrt.
15:00
17:00
|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 16 mrt.2023 at 15:00

One event on 23 mrt.2023 at 15:00

One event on 30 mrt.2023 at 15:00

Alle data:
09.03 / 16.03 / 23.03 / 30.03
Sessies: 6€ / 4€
Fiets: 20€ / 12€
In het Frans

Cursuscyclus
9 mrt.
15:00
17:00
|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 16 mrt.2023 at 15:00

One event on 23 mrt.2023 at 15:00

One event on 30 mrt.2023 at 15:00

Soepele sculpturen

Cursus door Virginie Mamet

In deze reeks zal kunsthistorica Virginie Mamet het terrein van de ‘soepele sculptuur’ verkennen. De term ‘soepel’ verwijst hier naar de materiële aard van het werk, maar ook naar de geestesgesteldheid waarin het kadert. 

Vanaf de jaren ‘60 laat de beeldhouwkunst haar erectiele aspiraties gedeeltelijk achterwege en gaat zij zich richten op ideeën die verband houden met horizontaliteit, zwaartekracht, en de intrinsiek kneedbare en organische eigenschappen van bepaalde materialen. Het kader waarbinnen kunst wordt gemaakt, breidt uit: zij integreert ook aspecten met betrekking tot milieu, performance, participatie en therapie.  

Het verkennen van nieuwe materialen (textiel, latex, rubber, vinyl …) en van deze nieuwe activiteitendomeinen zal op een bijzondere wijze worden aangegrepen door vrouwelijke kunstenaars die hierin nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden ontdekken. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de belangrijke rol van deze kunstenaars, en aan de grote verscheidenheid van de “flexibele” sculpturen.  

De cyclus is opgedeeld in vier delen 

Zachte sculpturen en textielkunst: een vrouwelijke interpretatie (Annie Albers, Sheila Hicks, Tapta …). 
Post-minimalistische sculpturen: anti-vorm en ‘Eccentric Abstraction (Louise Bourgeois, Eva Hesse, Roberts Morris, Keith Sonnier …). 
Sculpturen in the Expanded Field: ecologische, performatieve en participatieve praktijken (Joseph Beuys, Heidi Bucher, Franz Erhard Walther …). 
Flexibele sculpturen die fungeren als elementen van verbinding: het therapeutische en het relationele domein (Lygia Clark, Annette Messager, Rebecca Horn, …). 

Virginie Mamet is kunsthistorica, afgestudeerd en geassocieerd met de ULB. Sinds haar proefschrift Le rapport au corps dans les sculptures textiles souples de Tapta Wierusz-Kowalski (De verhouding tot het lichaam in de soepele textielsculpturen van Tapta Wierusz-Kowalski) is haar onderzoek gericht op textielkunst. Virginie Mamet is verbonden aan de culturele bemiddelingsdienst van de MrBAB en werkt ook voor instellingen als het ISELP, het WIELS, het Musée d’Elsene,…