Laden Evenementen
Screening - masterclass
11 mei.2022
11:00
17:00

DENKEN EN MAKEN VAN CINEMA: DE BLIK VERLEGGEN

SIC collectieve sessie - Screening en masterclass door Rosine Mfetgo Mbakam en Geoffroy Cernaix

SoundImageCulture – SIC is een werkruimte waar kunstenaars, filmmakers en antropologen ondersteuning kunnen vinden voor hun persoonlijke projecten. Het biedt een eenjarig artistiek begeleidingsprogramma via collectieve sessies.

Als onderdeel van deze collectieve sessies organiseert ISELP in mei drie openbare evenementen: een masterclass, een workshop en een screening.

Geconfronteerd met de moeilijkheid om hun standpunt en werkwijze via een film te verdedigen, richtten Rosine Mfetgo Mbakam, oorspronkelijk afkomstig uit Kameroen, dat ze in 2007 verliet, en Geoffroy Cernaix in 2018 samen Tândor Productions op. Dankzij dit platform konden ze hun eerste coproductie, Les prières de Delphine (2021, 80′), afronden en uitzenden.

In deze documentaire probeert Delphine, een jonge Kameroense vrouw, zich te emanciperen uit haar levenscontext. Haar inspanningen leiden haar naar België, waar haar Europese droom helaas niet het gewenste effect heeft. Zij maakt deel uit van deze generatie jonge Afrikaanse vrouwen die door onze patriarchale samenlevingen worden verpletterd. Door haar moed en kracht legt ze deze patronen van overheersing bloot, die vandaag de dag nog te wijdverbreid zijn.
De ochtend zal worden gewijd aan de vertoning van de film; in de middag zullen de filmmakers hun productieproces delen en de machtsverhoudingen bespreken die de verschillende stadia van het maken van een film, van de conceptie tot de distributie, bepalen.