Onder leiding van Éric Van Essche
Teksten : Pascale Ancel, Raymond Balau, Hervé-Armand Béchy, Isabelle Bonzom, Denis Briand, Franck Doriac, Arnaud Dubois, Marie Escorne, Jean Glibert, Adrien Grimmeau, Olga Kisseleva, Gaëtane Lamarche-Vadel, Tristan Mertens, Bruno Trentini, Éric Van Essche, Christophe Veys en Christophe Viart.
La lettre volée / ISELP
240 pagina’s
24 EUR

Editie

Hors-cadre

Schilderkunst, kleur en licht in de hedendaagse openbare ruimte

Hors-cadre

Naar aanleiding van een symposium dat in 2012 werd georganiseerd door ISELP, ENSAV La Cambre en Espace 251 Nors, verkent dit boek de banden tussen de schilderkunst en de stad.

Voor de hedendaagse schilderkunst – misschien meer dan voor andere vormen van expressie zoals beeldhouwkunst of performancekunst – is de uitdaging van “openlucht” expressie niet gering. Het gaat erom – letterlijk en figuurlijk – uit het conventionele kader te breken om zich te storten in een ontkokerde ruimte die het veld van de picturale mogelijkheden aanzienlijk verruimt. Hetzelfde geldt voor contextuele ingrepen op basis van kleur, voor composities die natuurlijk of kunstmatig licht integreren, of voor vrije of zelfs protesterende picturale ingrepen, zoals graffiti en zijn varianten.

Deze opkomende praktijken worden hier bestudeerd vanuit verschillende invalshoeken: formele en technologische innovatie, het geëngageerde en contextuele karakter van de werken, de erkenning van de nieuwe praktijken door de kunstwereld, de relatie met het publiek dat de stedelijke of landschappelijke ruimte bekijkt, enz. Dit volume eert ook het weinig bekende werk van de Belgische kunstenaar Jean Glibert, die het atelier “Urban Space” oprichtte aan de École nationale supérieure des arts visuels (ENSAV) in La Cambre, Brussel.