Kunst en openbare ruimte

Drie permanente interventies op de Recy K-site 

Werken van Joachim Coucke, Adrien Tirtiaux en Thierry Verbeke

Drie permanente interventies op de Recy K-site 

Recy K is een door Net Brussel geïnitieerde en beheerde site waar verschillende initiatieven op het gebied van recycling zijn ondergebracht. Het gebouw werd ingehuldigd in 2016 en is het resultaat van een renovatie ontworpen door het architectenbureau Baneton-Garrino.

Het is gelegen in Anderlecht, langs het kanaal, vlak naast het station Delacroix. Recy K fungeert als hefboom om de circulaire en sociale economie te stimuleren. Het is een centrum voor productie, uitwisseling en opleiding, maar ook een educatief instrument om de mogelijkheden te visualiseren van een economie die de relatie tussen hulpbronnen, productie en afval op revolutionaire wijze benadert. ISELP is aangesteld om de artistieke integraties in het gebouw te begeleiden, die verband houden met de activiteit van Recy K. De kunstenaars Joachim Coucke (BE, 1983), Adrien Tirtiaux (BE, 1980) en Thierry Verbeke (FR, 1970) werden gekozen vanwege hun aandacht voor de context, de materialen, de productieomstandigheden of de sociale verhoudingen. De drie werken die zij produceerden, werden voltooid in 2021.  

The Societies in the Clouds van Joachim Coucke, is een neonwerk dat ons herinnert aan het bestaan van digitale werelden in de omgang met het ecologische vraagstuk.  

De fotografische montage New York Stock Exchange van Thierry Verbeke biedt een post-apocalyptische versie van het beursdistrict van New York, gemodelleerd naar romantische ruïnes, die de eventualiteit van de val van het kapitalistische systeem verbeeldt.   

Ciel de Bruxelles van Adrien Tirtiaux stelt voor om het Recy K-gebouw als periscoop te gebruiken: dankzij een precieze plaatsing van spiegelpanelen wordt het daglicht uit een van de loodsen van de grote industriële hal naar de lange helling geleid die dwars over de site loopt. Dit systeem verlicht niet alleen de donkere doorgang in het midden van het gebouwencomplex, maar creëert ook een lichtoproep vanaf de Fernand Demetskaai – een hemelcirkel ingewerkt in een zwarte rechthoek.